dinsdag 11 augustus 2009

Egaliseren van vloer

Nadat alle leidingen gelegd waren, diende ik ook de vloer te egaliseren. Dit is geen eenvoudige klus en kan je beter door een vakman laten doen. (wat ik niet heb gedaan, en nu ligt de vloer niet echt waterpas).
Vooraleer je een vloer kan afwerken met tegels, natuursteen, parket, beton of eender welk afwerkingsmateriaal, moet je hem perfect vlak maken. Dit egaliseren doe je best zo secuur mogelijk, wil je achteraf geen spijt krijgen.

Stap 1: ondergrond voorbereiden
Maak de ondergrond schoon met een stofzuiger.
Een betonnen ondervloer maak je gewoon droog en stofvrij.
Wil je een betegelde vloer opnieuw egaliseren, dan moet je hem eerst vetvrij maken met een ontvettingsmiddel.

Bij een houten vloer schroef je loszittende vloerdelen eerst goed vast. Kijk of er spijkers of schroeven uitsteken en schaaf oneffenheden weg.

Vul diepere scheuren en gaten in de ondergrond met een plamuurmiddel
Breng nu het voorstrijkmiddel (ook grondeermiddel of primer genoemd) aan op de ondergrond. Op die manier voorkom je dat de ondergrond een te sterk zuigeffect zal uitoefenen op het egaliseercement.

Stap 2: egaliseermiddel aanbrengen

Meet het vloeroppervlak op om de benodigde hoeveelheid egaliseermiddel te achterhalen. Richtlijn is 3kg per vierkante meter, maar raadpleeg de verpakking voor alle zekerheid.
Het egaliseermiddel kan je in vrijwel alle doe-het-zelf-zaken verkrijgen (Brico, Hubo, Gamma, ...)
Maak het middel aan in een cementkuip zoals voorgeschreven op de verpakking en stort het uit over de vloer.

Probeer vanuit een hoek in stroken van telkens 1m de kamer af te werken.

Trek het egaliseermiddel met een aftrekker goed tot in de hoeken. Je hoeft het middel niet perfect glad te strijken, want het product vloeit vanzelf glad en waterpas.
Laat het egaliseermiddel minstens 24 uur drogen vooraleer je de vloer verder afwerkt. Raadpleeg de verpakking voor de exacte droogtijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten