zaterdag 22 augustus 2009

Nieuw Gazon zaaien

Deze zomer zullen vele mensen het zaaien van een nieuw grasperk op hun planning hebben staan. Zo ook wij. Als je hier echter ondoordacht aan begint, loop je het risico dat je gras niet wilt groeien, of dat je binnen de kortste keren een verwilderd gazon in slechte staat krijgt. Daarom geven we je graag enkele tips voor het zaaien van een goed gazon!

Het type gazon
Er bestaan verschillende types zaadmengelingen, die telkens speciaal zijn samengesteld voor een bepaalde situatie. Deze types staan uiteraard vermeld op de doos/zak die u in de handel kan vinden. We geven een kort overzicht:

Zeer vochtige ondergrond: ruwbeemdgras,…
Schaduw: bosbeemdgras, roodzwenkgras,…
Siergazon: struisgras, roodzwenkgras,…
Speelgazon: Engels raaigras, roodzwenkgras, veldbeemgras,…
Sportgazon: raaigras, timotee,…

Bij de keuze van het juiste grastype, kan u het beste raad vragen bij je lokale handelaar. Het is handig indien je bvb de verhouding zon-schaduw kan meegeven, oriĆ«ntatie van de tuin,… Zo kan de specialist je de beste raad geven.

De periode
De periode van het zaaien is cruciaal voor een gezond gazon. Zo zou het uiteraard geen goed idee zijn om op 25 december aan een nieuwe grasmat te beginnen.

Het ideale moment is het najaar, vanaf 15 augustus tot 15 september, omdat gedurende deze periode de temperatuur en gemiddelde neerslaghoeveelheid optimaal zijn voor het groeien van je grasperk. De zwoele zomernachten zorgen voor een ideale gelijkmatige groei, wat resulteert in een betere graskwaliteit. Zorg er ook voor dat je zaait voor een voldoende vochtige periode (maar ook niet overdreven, anders spoelt het zaad weg), zodat ze voldoende water krijgen (in het andere geval dien je veel te sproeien).

Het is echter ook mogelijk om tijdens het voorjaar te zaaien, tussen 15 april en 15 mei, maar tijdens deze periode lopen de zaden het risico om verstikt te worden door onkruiden (dit is de ideale groeiperiode voor onkruid), en kunnen ze ook nog door voorjaarsvorst stukgevroren worden.

Voorbereiding
Eerst en vooral zorg je ervoor dat de grond ontdaan is van alle afval, struiken, overtollige boomwortels,… Zorg er uiteraard ook voor dat je nadien de putten opvult zodat je een min of meer effen ondergrond bekomt. Spit de grond zo diep mogelijk om, liefst minstens 30cm diep en verwijder bij dit omspitten eventueel afval, of harde stukken (boomwortels, stenen,…) uit de grond om een zo zuiver mogelijke ondergrond te bekomen.

Om de grond om te spitten kan je best een freesmachine gebruiken. Deze kan je overal huren, zoals bij Boels, Bestrent, Eurorent, ...

Wanneer de grond goed omgespit is, bestrooi je de grond met meststof (blauwe korrels, roze korrels,… welk type je het beste kan gebruiken is afhankelijk van de grond en oriĆ«ntatie, en kan je alweer navragen in de lokale doehetzelf zaak).
Nadien kan je de grond stevig aandrukken met een betonnen of metalen rol. Na het bemesten van de grond dien je een aantal dagen te wachten vooraleer je overgaat tot het effectieve zaaien. Zo ben je zeker dat deze stoffen voldoende in de grond opgelost zijn en dat de zaadjes niet verbranden na zaaien.

Zaaien
Strooi bovenop de aangedrukte grond een voldoende hoeveelheid zaad en hark dit nadien voldoende in, zodat de zaadjes niet bloot liggen. Zo voorkom je dat vogels alles oppikken. Je kan eventueel ook de klassieke manieren gebruiken (aluminiumfolie strookjes hangen,…) maar vogels hebben dit redelijk snel door. Hark dus gewoon alle zaad goed onder een fijn laagje aarde.
Het is noodzakelijk dat de grond voldoende vochtig wordt gehouden zodat de zaadjes goed kunnen kiemen. Dit betekent dat in een periode van droogte moet bijgesproeid worden. Zorg er echter voor dat je niet overdrijft, zodat de zaden niet wegspoelen. Na een 8-tal weken kan je het gras zeer voorzichtig betreden om het voor de eerste maal te maaien. Overdrijf hier echter niet in (niet te veel belopen) tot minstens 12 weken na het zaaien. Wens je je gazon sneller te betreden, overweeg je het beste graszoden. Deze zijn al na een zeer korte periode bewandelbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten